Οι
griik είναι ένα αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα την Αθήνα που διαθέτει έργα που διατρέχουν όλες τις κλίμακες του σχεδιασμού από τοπία και δημόσιους χώρους, νέα δημόσια και ιδιωτικά κτηριακά έργα, κτήρια εκπαίδευσης και γραφείων, έργα αποκατάστασης, επανάχρησης και ανακαίνισης, έργα κατοικιών και συγκροτημάτων κατοικιών, και σχεδιασμό μικρότερης κλίμακας όπως τα κατα παραγγελίαν εσωτερικά κατοικιών και γραφείων και ο σχεδιασμός επιπλώσεων. το γραφείο και τα μέλη του έχουν συμμετάσχει και βραβευτεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχουν συμμετάσχει σε εκθέσεις με εγκαταστάσεις ή προβολλή του έργου τους. Τα έργα του γραφείου έχουν διακριθεί και έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και επιθεωρήσεις αρχιτεκτονικής και σε ηλεκτρονικά μέσα.
Το γραφείο
griik στοχεύει στη δημιουργία αρχιτεκτονικών έργων με ιδιαίτερη ταυτότητα, προωθώντας την έρευνα και τις συνεργασίες. Ο ποικίλος χαρακτήρας των έργων αντανακλά την συνειδητή μας ευέλικτη ανταπόκριση στις διαφορετικές τοπικές συνθήκες και κλίμακες επεμβάσεων και στις προσδοκίες των εντολοδόχων. Σε όλα μας τα έργα εστιάζουμε στον ανθρώπινο παράγοντα, σεβόμενοι τον εγγενή χαρακτήρα και την ιστορία του περιβάλλοντος στο οποίο εργαζόμαστε. Χαιρετίζουμε, επίσης, τις καθημερινές και παιγνιώδεις πλευρές των νέων τεχνολογιών.
Το γραφείο
griik ιδρύθηκε το 2005 από τους αρχιτέκτονες
Κώστα Γρίβα και
Νατάσα Κυριακίδη. Εργάζονται και οι δύο ως αρχιτέκτονες για περισσότερο από δύο δεκαετίες και μοιράζονται μια εκτενή εμπειρία σε όλες τις φάσεις του Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμου.
Κωνσταντίνος Γρίβας
Ο Δρ. Κωνσταντίνος (Κώστας) Γρίβας είναι ακαδημαϊκός και αρχιτέκτων. Διδάσκει ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι απόφοιτος Αρχιτεκτονικής από το Ε.Μ.Π. (1996), έχει Master of Arts από το RCA, Λονδίνο (2001), και Διδακτορικό στην Αρχιτεκτονική και τον Ψηφιακό Πολιτισμό από το ΕΑΠ (2018). Το ερευνητικό του έργο εστιάζει στο θέμα της οικειοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών και τις επιπτώσεις στον αρχιτεκτονικό χώρο. Οι επιστημονικές του εργασίες και τα άρθρα του έχουν παρουσιαστεί και δημοσιευτεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ο Κώστας εργάζεται ως αρχιτέκτων μελετητής από το 1996 και έχει στο παρελθόν εργαστεί και συνεργαστεί με άλλα αρχιτεκτονικά γραφεία πριν να ιδρύσει με τη Νατάσα Κυριακίδη το γραφέιο
griik. Έχει συμμετάσχει και βραβευτεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, έχοντας κερδίσει δύο Α' Βραβεία και ένα Γ' Βραβείο.
READ MORE +
Ο Κώστας είναι Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του UPatras, διδάσκοντας εκεί από το 2003 Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό σε όλα τα έτη και Μαθήματα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού Εσωτερικοών Χώρων. Αποφοίτησε από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Πολυτεχνείου του Ε.Μ.Π. το 1996 με τον δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία έτους. Ολοκλήρωσε το Master's Degree στο Royal College of Art του Λονδίνου, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων & Εσωτερικών το 2001, με διάκριση και απέσπασε το βραβείο "Will Alsop Urbanism" για το έργο του Master "e-home". Έχει λάβει υποτροφίες από το Εθνικό Ίδρυμα Υποτροφιών (1999-2001) και την Αλ. Ίδρυμα Σ. Ωνάση (2003-2006). Τα έργα του έχουν εκδοθεί στο PLAY-USE, Witte de With, Ρότερνταμ, (2000), Graduate Show, RCA, Λονδίνο (2001). Υπέβαλε με επιτυχία τη Διδακτορική του Διατριβή «Επαυξημένη Κατοίκηση: Τεχνολογίες, Αρχιτεκτονική και Οικιακά Περιβάλλοντα μεταξύ του τέλους 20ου και αρχές του 21ου αιώνα» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) στον τομέα της Αρχιτεκτονικής και του Ψηφιακού Πολιτισμού τον Σεπτέμβριο του 2018. Υπήρξε μέλος του Βρετανικού Ερευνητικού Προγράμματος EQUATOR (2003-2006). Η έρευνά του έχει παρουσιαστεί σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα και κείμενα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, βιβλία, περιοδικά και ψηφιακά μέσα. Έχει συνδιοργανώσει τις εκθέσεις "Groundworks" (Θεσσαλονίκη και Πάτρα 2012) και "Διπλωματικές Εργασίες" (Πάτρα 2004) με φοιτητικά έργα.
Ως αρχιτέκτονας μελετητής κέρδισε το A 'Βραβείο για το νέο Κρεματόριο στην Πάτρα (2019), το 3ο βραβείο σε διαγωνισμό για τη Νέα Σχολή Καλών Τεχνών στη Φλώρινα (2019) και το Α' Βραβείο για την Πλατεία Ηρώων της Ελευσίνας (2007). Το αρχιτεκτονικό του έργο (μεμονωμένα και με το γραφείο griik) έχει εκτεθεί σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις: Εφήμερες κατασκευές για την Αθήνα, Νέο Βυζαντινό Μουσείο, Αθήνα (2002), 5η Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικής, Πάτρα (2004), "Μεταβατική Αθήνα" Νέο Βυζαντινό Μουσείο, Αθήνα (2005), "WALLS", 6η Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικής, Πάτρα (2009), 6η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, Νέο Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα (2010), 14F / 21G Νέοι Αρχιτέκτονες από τη Γαλλία και την Ελλάδα ", Μουσείο Νέου Μπενάκη, Αθήνα (2012). Έχει συνεργαστεί με άλλα αρχιτεκτονικά γραφεία στην Αθήνα όπως ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης & Συνεργάτες - Αρχιτέκτονες (1996-1999) και στο Λονδίνο (Αρχιτεκτονική Clive Sall) 2000-2001. Το 2005, μαζί με την Αναστασία Κυριακίδη, ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο griik .
Αναστασία Κυριακίδη
Η Αναστασία (Νατάσα) Κυριακίδη εργάζεται ως ανεξάρτητη αρχιτέκτων μελετήτρια από το 1996 και έχει μια εκτενέστατη και εξειδικευμένη εμπειρία σε όλες τις κλίμακες και τις τυπολογίες έργων και αρχιτεκτονικών μελετών. Είναι απόφοιτη αρχιτεκτονικής από το Ε.Μ.Π. (1996). Έχει συνεργαστεί και εργαστεί σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία. Πρόσφατα, έχει εργαστεί ως μελετήτρια για τις μελέτες για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας (Τομέας Α), αποκτώντας υψηλή ειδίκευση σε μελέτη συγκροτημάτων μεγάλης κλίμακας και τεχνικών απαιτήσεων. Τώρα, εργάζεται ως Αρχιτέκτων στο γραφείο ΜΑΚΡΙΔΗΣ και συνεργάτες Αρχιτέκτονες, στη μελέτη κυρίως μεγάλων ξενοδοχειακών έργων. Η εμπειρία της σε διάφορα αρχιτεκτονικά έργα περιλαμβάνει ιδιωτικές κατοικίες, κτήρια γραφείων και εμπορικά, έργα αποκαταστάσεων διατηρητέων κτηρίων, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, εσωτερικοί χώροι γραφείων και κατοικιών έως και το σχεδιασμό επιπλώσεων. Έχει συμμετοχές και διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Παράλληλα είναι μέλος και συνιδρυτής του γραφείου
griik.
READ MORE +
Η Νατάσα έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) το 1996. Είναι εγγεγραμμένη αρχιτέκτονας και μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος από τότε και έχει Πτυχίο Α' ΥΠΕΚΑ για τον σχεδιασμό δημόσιων έργων (στο σχεδιασμό δημόσιων κτιρίων και ανοιχτών χώρων, κατηγορίες 6 & 7). Έχει εξασκήσει την αρχιτεκτονική ως ανεξάρτητη αρχιτέκτονας ή συνεργάτης σε άλλα αρχιτεκτονικά γραφεία από το 1997. Σήμερα, είναι σήμερα μέλος της αρχιτεκτονικής ομάδας του γραφείου ΜΑΚΡΙΔΗΣ και συνεργάτες Αρχιτέκτονες στην Αθήνα, όπου κατέχει τη θέση του Προϊστάμενου Αρχιτέκτονα, όπου εργάζεται κυρίως στη μελέτη μεγάλων ξενοδοχειακών έργων. Πριν από τη θέση αυτή υπήρξε μέλος της αρχιτεκτονικής ομάδας του γραφείου ΑΕΤΕΡ Αρχιτέκτονες, Χάρρυ Μπουγαδέλης & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες που υλοποίησε την αρχιτεκτονική μελέτη για την τελική φάση του έργου "14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας-Cluster A", επίσης υπήρξε συνεργάτης του γραφείου RKITEKTS Επαμεινώνδας Δασκαλάκης & Συνεργάτες και προηγουμένως μέλος της ομάδας Obermeyer Hellas LTD στην πρώτη φάση του έργου "14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας - Συγκρότημα Β". Έτσι, απέκτησε εξειδίκευση υψηλού επιπέδου στο σχεδιασμό αεροδρομίων και στο συντονισμό πολύπλοκων και απαιτητικών έργων όπως τα αεροδρόμια και τα συγκροτήματα φιλοξενίας μεγάλης κλίμακας. Πριν από αρκετά χρόνια (1997-2011) απέκτησε σημαντική και πολύπλευρη εμπειρία σε διάφορα αρχιτεκτονικά έργα ως Συνεργάτης και στη συνέχεια ως Προϊστάμενος Αρχιτέκτονας στο αρχιτεκτονικό γραφείο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες (1997-2011), όπου ήταν υπεύθυνη για το σχεδιασμό, την μελέτη εφαρμογής και την επίβλεψη κατασκευή πολυάριθμων έργων μικρής και μεσαίας κλίμακας (σπίτια, ξενοδοχεία, γραφεία κ.λπ.)